Mineralne vode su one vode koje na izvorištu sadrže preko 1 gram po litru čvrste materije, biološki aktivnih mikroelemenata, slobodne i rastvorljive gasove i koje poseduju odgovarajuća fizička svojstva: temperaturu – termalne i termomineralne vode, radioaktivnost, pa se zbog toga mogu koristiti u terapijske svrhe.

Lokacija izvora - Vrnjačka Banja ima 7 poznatih izvora mineralnih voda i to:

-           Topli mineralni izvor (tzv. Topla voda), smešten u centralnom banjskom jezgru,

-           Snežnik-smešten u zoni Vrnjačke reke,

-           Slatina u zoni Lipovačke reke,

-           Jezero, izvor koji je smešten u banjskom parku na polovini puta Snežnik-Slatina,

-           Beli Izvor-u blizini ušća Lipovačkog potoka u Lipovačku reku,

-           Borjak - izvor udaljen 700 m od Snežnika uzvodno uz korito Vrnjačke reke

-           Vrnjačko Vrelo koje se nalazi na polovini magistralnog puta Kraljevo – Kruševac.

Od već pomenutih izvora za balneološku terapiju se koriste četiri: Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero dok se dve flaširaju kao stone mineralne vode (Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjačko Vrelo).

Razvoj zdravstva u Vrnjačkoj Banji ima tradiciju dugu preko 140 godina.Prvi banjski lekar koji je svojim pacijentima preporučivao lečenje u Vrnjačkoj Banji bio je Josif Pančić.

Od dvadesetih godina XX veka, kada je Vrnjačka Banja dobila prvi ozbiljni sanatorijum, “Sveti Đorđe”, pa do danas pored upotrebe mineralne vode u zdravstvene svrhe, razvijaju se i ozbiljni centri za hospitalizaciju bolesnika, labaratorije i dijagnostički centri sa najmodernijom opremom.

Banjsko lečenje obavlja se danas u Specijalnoj bolnici za lečenje i rehabilitaciju organa za varenje i šećerne bolesti „Merkur“, čije usluge mogu koristiti i naši gosti uz doplatu.

Zatvoreni bazeni u sklopu vrnjačkih hotela pružaju odlične mogućnosti rekreacije tokom čitave godine dok u letnjoj sezoni veliki Olimpijski bazen predstavlja sportski objekat gde se najradije okupljaju deca, omladina i gosti Vrnjačke Banje.

Welness  predstavlja stanje optimalnog življenja usmerenog prema maksimalnom iskorišćenju potencijala pojedinca.  U savremenom smislu reči, velnes je spoj uma, duha i tela. Optimalni velnes nam omogućava da ostvarimo naše ciljeve i otkrijemo smisao i svrhu života. Velnes kombinuje sedam različitih dimenzija života u kvalitetan način života. Velnes podrazumeva stalno učenje i prilagođavanje kako bi poboljšali način života. Kada uspemo da izbalansiramo fizički, intelektualni, emocionalni, socijalni, duhovni i aspekt života koji se tiče ličnih interesovanja  i okruženja, mi smo ostvarili pravi wellness”.

U banji se nalazi veliki broj Velnes centara čije usluge mozete koristiti. Na našoj recepciji Vam mogu pruziti više informacija o ovim centrima.

 
 

Podelite