Nekoliko reči o Vrnjačkoj Banji

Već dugo vremena Vrnjačka Banja je najpoznatija srpska banja i veliki turistički centar Srbije. Njeni klimatski uslovi, geografski položaj, priroda, kulturno istorijski spomenici, ali i ponuda banjskih turističkih poslenika opredeljuju mnoge strane i domaće turiste da za svoju destinaciju izaberu baš Vrnjačku Banju.

Klima je umereno kontinentalna. Uticaj obližnjih planina daje mikro klimi Vrnjačke Banje      poseban karakter i čini je veoma prijatnom. Leta su umereno topla sa svežim jutrima i večerima, a zime su snežne i bez oštrih mrazeva. Srednja godišnja temperatura je 10,5°C, a srednja letnja 20°C.

Vrnjački topli i hladni mineralni izvori su prava medicinska dragocenost, jer izuzetno uspešno leče: oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, oboljenja organa za varenje, šećernu bolest, kardio-vaskularne bolesti, bolesti kože, očiju, nervnog sistema, kao i poboljšanje i prevenciju opšteg zdravstvenog stanja pacijenata.

Osim standardnih banjskih ponuda koje pružaju gostima blagodeti i lekovitost banjskih izvora, tu su i brojni i dobro opremljeni sportski tereni, olimpijski bazen, organizovane ture do srednjevekovnih srpskih manastira, i još mnogo toga što svakom banjskom gostu daje priliku da provede aktivan odmor ili uspešno lečenje.

Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, oko 200 km južno od Beograda.

Maskota i zaštitni znak Vrnjačke Banje je vrabac Gočko, nazivan i Vrabac – Šumadinac, jer je obučen u narodnu nošnju centralne Srbije – opanke i šajkaču. Bio je banjska maskota “Igara bez granica” održanih u Vrnjačkoj Banji 1990. godine. Skoro da nema osobe koja je prošla kroz Banju, a da se nije slikala pored vrapca.

 
 

Podelite