Kako bi upoznali Vrnjačku Banju , najbolje je  da se provozate nekim od vrnjačkih fijakera  kroz veličanstven  Vrnjački park. Duž Vrnjačke rečice pružaju se banjska šetališta sa drvoredima lipa u dužini od skoro 2 kilometra. Tim stazama su se nekada vozili Desanka Maksimović, Ivo Andrić, Maksim Gorki, Danilo Bata Stojkovića… ali i milioni turista i posetilaca iz sveta i Srbije. I vi, kao i svi oni možete uživati u tišini i zvucima prirode koje vam pruža Vrnjački park.

U okviru vrnjačkog parka nalazi se i japanski vrt. Prostire se na 3.000 kvadratnih metara. Posetiocima dočarava kulturu življenja japanskog naroda, i obogaćuje biljni fond banjskog parka. Srž vrta je malo jezero sa ostrvcem, čajna kućica,a na brdu mali kaskadni vodopad i most.

Most Ljubavi

Jedan od simbola Vrnjačke Banje jeste „Most ljubavi“.

“Priča kaže da su se negde pred Prvi svetski rat zavoleli učiteljica Nada i oficir Relja. Kada je počeo rat, Relja je otišao i sa vojskom stigao do Grčke gde se zaljubio u Grkinju zbog koje je zaboravio svoju Nadu. Ona je tugovala, kopnela i umrla mlada i nesrećna. Devojke, potresene Nadinom sudbinom, u želji da sačuvaju svoju ljubav, na katance ispisuju imena svojih dragana i vezuju za ogradu mosta gde su se Nada i Relja nekada sastajali”.

Jedna od najpoznatijih pesama Desanke Maksimović  Molitva za ljubav je inspirisana ovom pričom.

Dok šetate preko mosta , oduševiće vas veliki broj katanaca kao simbol ljubavi današnje omladine.

 
 

Podelite